Stakars grisar

"Det här är mycket allvarligt"

Foto: Scanpix

Grisar skållades levande och medvetna på fyra svenska slakterier i fjol, visar Livsmedelsverkets dokument. -Det här är mycket allvarligt, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) till TT.

Grisar har skållats till döds levande på fyra svenska stora slakterier i fjol, visar dokument från Livsmedelsverket.

- Det här är mycket allvarligt, säger jordbruksministern.

Veterinären Christer Lindberg upptäckte två grisar som vaknade i skållkaret. Till Sveriges Radio Ekot säger Lindberg:

- Det är nog lätt att förstå att kokt levande är nog inte det man vill uppleva.

I somras lastades för många djur in i hissen där de sövs ner på Nyhlén och Hugossons slakteri i Luleå. Därför tog inte bedövningen - och grisen vaknade då den kokades, uppger Ekot.

- Det får inte hända. Det får bara aldrig hända, säger Michael Hugosson, vd och delägare för slakteriet som också ägs av Scan, till kanalen.

Trots det ändrades inga rutiner. En vecka senare upptäckte Christer Lindberg att proceduren upprepats.

Hugosson har inga ursäkter men säger sig vara övertygade om att det är effektiviseringar och högt tempo som ligger bakom olycksfallen.

Enligt Ekot har samma sak inträffat slakterier i Visby, Rättvik och Kristianstad, alla ägda eller delvis ägda av Scan.

Margareta Thorgren, informationsdirektör på Scan, säger till TT att sådana här händelser betraktas som allvarliga avvikelser.

- Det här är ingen nyhet som har kommit i dagarna. Det var vecka 10 förra året och vi anmälde händelsen till myndigheter och kartlägger vad som har inträffat. Därefter tar vi fram åtgärdsprogram.

Hon uppger att Scan införde både extrapersonal och kontroller. Scan har även ett tekniskt kontrollsystem som larmar om något misstag begås.

- Varje avvikelse är ett misslyckande och vi jobbar för nolltolerans. De här djuren, två grisar i Kristianstad, har varit bedövade och har inte lidit.

Grisarna bedövas och ska sedan avblodas. Därefter skållas de. Enligt Thorgren är det själva avblodningen som har missats.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) säger till TT:

- Det här är mycket allvarligt. Det är den yttersta av åtgärder att avliva och det får inte gå fel.

Han säger att det finns föreskrifter som säger att djuret måste vara bedövat innan slakt och han anser att de ansvariga nu måste förbättra kontrollen.

- En gång är en för mycket.

Enligt honom är det "solklart" vilket regelverk som gäller.

- Jag förutsätter att alla lever efter det regelverk som finns. Man ska som konsument känna sig trygg i alla delar av livsmedelskedjan och jag förutsätter att det inte upprepas.

Johan Beck-Friis, informatör vid Sveriges Veterinärförbund, säger till TT att det självklart är otroligt smärtsamt att bli skållad levande vid fullt medvetande.

- Det är därför man ger bedövning först så att den tappar känseln. Dessutom ska grisen inte bara vara bedövad utan även död, säger han.

Beck-Friis uppfattning är att skållning av levande djur är ovanligt.

- Det är inte alls särskilt vanligt. Det finns folk som ska kontrollera det här. Både de som sköter bedövning och avblodning och sedan finns det en besiktningsveterinär där som inte kan stå vid skållkaret hela tiden, men som regelbundet ska se till att grisarna är döda när de hamnar där.

TT: Varför blir det så här?

- Det går för fort och den mänskliga faktorn har inte fungerat.

Beck-Friis påpekar att slakterierna bör öka kontrollmomentet innan grisen hamnar i karet. Slakterierna bör enligt honom ha en personal som kontrollerar att den verkligen är död.

- Men det ska det redan finnas och jag skulle tro att i det här fallet har man tagit bort den här personalen, kanske på grund av sjukdom eller överbelastning. Men det är oacceptabelt att man rationaliserar bort den här funktionen.

Trots felen tycker inte Beck-Friis att det känns som någon varningssignal för konsumenter att sluta äta gris.

- Det är inget systemfel utan misstag i arbetet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0